Praca za granicą: Au pair w Niemczech


Wymagania dla osób chcących wziąć udział w programie Au pair w Niemczech są następujące:

- wiek od 18 do 24 lat;
- wykształcenie nie jest niższe średnia ukończona;
- poziom znajomości języka - przeciętny konwersacyjny, niemiecki;
- dobre zdrowie;
- bez rejestru karnego;
- ważność paszportu co najmniej 2 lata w chwili wyjazdu; - Pożądane jest posiadanie międzynarodowego prawa jazdy.

Czas trwania programu wynosi od 6 miesięcy do 1 roku. Niemiecka rodzina zapewnia uczestnikowi bezpłatne zakwaterowanie w oddzielnym pokoju i wspólnie z wyżywieniem, opłata wynosi nie mniej niż 100 euro. Całkowite zatrudnienie nie powinno przekraczać 30 godzin z co najmniej jednym wynikiem. Liczby są obliczane z okresu obliczeniowego jednego tygodnia. Wypłata za nadgodziny w ekwiwalencie pieniężnym jest niedozwolona, ​​sytuacja jest regulowana przez zapewnienie dodatkowego czasu na odpoczynek.

Codzienna rutyna, nawyki i styl życia wybranej rodziny są ogłaszane z wyprzedzeniem. Ponadto, uczestnik ma prawo wybrać, do której rodziny należy pracować: czy będzie to rodzina pełnoprawna z dwoma rodzicami, jedna matka lub ojciec sam, oraz liczba osób na utrzymaniu. Zasady programu zabraniają pracy tylko w rodzinach swoich byłych rodaków i krewnych.

Warunkiem koniecznym do pozostania w Niemczech jako Au-pair jest uczęszczanie na kursy niemieckiego. Droga do miejsca nauki, a czasem same kursy, są opłacane przez lokatorów. Bilet do Niemiec iz powrotem może zostać opłacony przez rodzinę według własnego uznania.

Obowiązki au-pair są zwykle ograniczone do pomocy w pracach domowych i wychowaniu dzieci. W tym samym czasie asystent nie odgrywa tradycyjnej roli sprzątaczki ani niania, jest uważany za pełnoprawnego członka rodziny, starszego brata lub siostrę.

Au-pair otrzymuje 4 tygodnie urlopu rocznie. Posiadanie wspólnego urlopu z rodziną niemiecką nie oznacza zrzeczenia się obowiązków przydzielonych asystentowi.

Prawa i obowiązki są określone i określone przy zawieraniu umowy. W przypadku trudnego konfliktu między stronami uczestnik ma prawo wyboru innej rodziny.

Najczęstsze przyczyny wykluczenia z uczestnictwa w programie to:

1) niezgodności z wymogami programu, co znalazło odzwierciedlenie we wstępnej umowie między Au-Pair a rodziną;
2) wskazanie nieprawdziwych danych w kwestionariuszu (obecność złych nawyków, brak doświadczenia z dziećmi);
3) prace rozpoczęto przed uzyskaniem wizy lub oficjalnego zezwolenia od niemieckiej agencji Au-Pair;
4) szkodzić dziecku (dzieciom);
5) powtarzające się powtarzanie podobnych sytuacji konfliktowych podczas pracy w różnych rodzinach niemieckich;
6) brak szacunku i nieprzestrzeganie prawa Niemiec.

Wideo.

Podziel Się Z Przyjaciółmi
Poprzedni Artykuł
Następny Artykuł

Zostaw Swój Komentarz