Dokumenty dotyczące małżeństwa z cudzoziemcem


Rejestracja małżeństwa z cudzoziemcem podlega prawu rosyjskiemu, jeśli jest popełniona na terytorium kraju. W tym przypadku cała procedura opiera się na kodeksie rodzinnym Federacji Rosyjskiej.

Przede wszystkim należy zgłosić się do urzędu rejestracyjnego i złożyć wniosek wraz z kilkoma dokumentami.
1. Dokumenty potwierdzające tożsamość (paszport)

2. Świadectwo z miejsca zamieszkania cudzoziemca

3. Dokument potwierdzający brak przeszkód w małżeństwie. (Przeszkoda może być związana z przyszłym małżonkiem w prostej linii i linii zstępującej, istniejącego już małżeństwa, niezdolności jednego z małżonków w wyniku zaburzenia umysłowego)

.

4. Jeśli jeden z małżonków, będący obywatelem innego kraju, wcześniej żonaty, musi dostarczyć zaświadczenie o rozwodzie.

Wszystkie dokumenty przyszłego małżonka muszą być przetłumaczone na język rosyjski przez tłumacza przysięgłego, a następnie poświadczone przez notariusza lub w Ministerstwie Spraw Zagranicznych lub ambasady kraju. Wszystkie dokumenty muszą być opatrzone apostille. Jeśli jedno z małżeństw jest obywatelem WNP, apostille nie jest wymagane, dokumenty muszą być przetłumaczone.

Należy również pamiętać, że małżeństwo zawarte na terytorium Federacji Rosyjskiej nie może być uznane w innym kraju. Często zdarza się to, gdy obywatel tego kraju został skazany, jest w służbie wojskowej lub jest przewoźnikiem tajemnic państwowych. W niektórych krajach obowiązują kanony religijne.

Trzeba wziąć pod uwagę specyfikę, którą niektóre kraje robią na małżeństwo. Na przykład w Niemczech wymagane jest uzyskanie oficjalnej zgody na zawarcie małżeństwa za granicą. Włochy wymagają obowiązkowej publikacji małżeństwa w sprawie zbliżającego się małżeństwa. Podobne prawo istnieje we Francji iw Finlandii, gdzie konieczne jest publikowanie informacji o osobach wchodzących w skład małżeństwa. Po publikacji obywatel musi dostarczyć urzędowe potwierdzenie do biura burmistrza, gdzie odbywa się publikacja. Dopiero po tym wydano dokument potwierdzający brak przeszkód w małżeństwie. Obywatele Cypru otrzymują "kościół diecezjalny" dowodów wolności.

Należy pamiętać, że dokumenty dostarczone za granicą mają ograniczoną ważność (od 3 miesięcy do 6 miesięcy). Dlatego też po zarejestrowaniu pakietu dokumentów rejestracja małżeństwa nie powinna być opóźniona

.

Wideo.

Zostaw Swój Komentarz